Tandlossning

Tandlossning kan drabba alla oavsett ålder och orsakas av en inflammation. De första tecknen är att tandköttet svullnar, blir ömt och blöder när du borstar tänderna.

Tandlossning

Tandlossning, kallas också för parodontit, och orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet. De första tecknen är att tandköttet svullnar, blir ömt och blöder när du borstar tänderna.

Om bakterier och plack inte borstas bort från tandytan vid tandköttskanten orsakar detta en inflammation i tandköttet, gingivit. Om inflammationen inte behandlas leder detta till att en djupare tandköttsficka bildas. Ju djupare en tandköttsficka blir mellan tand och tandkött desto svårare är det att själv hålla rent. Bakterierna kan då växa ned på rotytan och käkbenet angrips. Då drar sig benet kring tanden tillbaka, tanden blir allt mer rörlig och till slut tappar du den.

Tandlossning är en av våra vanligaste folksjukdomar och kan drabba alla oavsett ålder. Sjukdomen utvecklas långsamt och ofta kommer de mer allvarliga symptomen, som svullnad, värk och lösa tänder, först i slutskedet. Tandsten, dålig munhygien, rökning, stress, ärftlighet och vissa sjukdomar t ex diabetes kan göra att sjukdomen utvecklas snabbare.

Du kan själv göra mycket för att förebygga tandlossning, och det bästa sättet är att borsta tänderna noga två gånger om dagen och göra rent med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste mellan tänderna och i tandköttsfickorna.

Genom regelbundna tandvårdsbesök upptäcks tandlossning oftast i ett tidigt skede och ju tidigare inflammationen upptäcks och behandlas desto bättre.

Tandvården Teleborg © 2023